1. Bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen;
2. Bir tüzel kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen;
AB ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde %30, diğer ülkelerden gelmesi halinde ise %60 oranında tek ve maktu vergi alınmaktadır.
Söz konusu eşyaların aynı zamanda ÖTV’ye tabi olması halinde ayrıca %20 oranında ilave bir tek ve maktu vergi alınmaktadır.
Yukarıda bahsedilen 30 Avro, 1.500 Avro ve 22 Avro sınırının uygulamasında, sadece eşyanın satış fiyatının mı yoksa navlun dahil kıymetinin mi dikkate alınması gerektiği hususunda farklılıklar söz konusuydu. Yeni düzenleme ile birlikte bu karışıklığın önüne geçilmesi amaçlanmış ve alışverişlerde bu sınırlar nakliye fiyatı da dahil edilmiş olarak hesaplanması gerektiği açıklığa kavuşmuştur
Örnek olarak: Yurtdışından bir alışveriş sitesinden 25 Euro değerinde bir ürün satın aldığınızda muafiyet sınırları içinde kaldığınızı düşünmemelisiniz ve eşyanın Türkiyeye taşıma ücretini de dahil ederek 15 Euro gibi bir rakam daha eklemelisiniz bu durumda sınırları aşmış olacaksınız ve İthalat rejimi çerçevesinde ( Vekalet ücreti,Ordino ücreti, Ardiye ücreti, Gümrük Müşavirliği hizmet bedeli,Satın almada ödenen verginin haricinde Beyanname açılması sırasında ödenecek Gümrük vergisi ) gibi masraflar ile karşılaşmış olacaksınız.
30 Avro, 1.500 Avro ve 22 Avro sınırının uygulamasında eşyanın sadece satış fiyatı değil; aynı zamanda bu eşya için Türkiye'deki giriş liman veya yerine kadar yapılan nakliye giderleri de dikkate alınacaktır. Bu şekilde nakliye giderleri dahil edilmeden sadece eşyanın satış fiyatını esas alarak yapılan uygulamanın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Bu düzenleme 27.12.2024 tarihinde yürürlüğe girecek olup, uygulamanın nasıl yapılacağı hususunda Ticaret Bakanlığınca alt düzenleme yapılması öngörülmektedir.